תוכן ענינים
  1. מהי עין עצלה? בדיקה וטיפול בעין עצלה
  2. עין עצלה – הגדרה
  3. התפתחות עין עצלה
  4. הסיבות לעין עצלה
  5. טיפול בעין עצלה

מהי עין עצלה? בדיקה וטיפול בעין עצלה

מהי עין עצלה? בדיקה וטיפול בעין עצלה

עין עצלה – הגדרה

עין עצלה או אמבליופיה בלועזית הוא מצב בו עין בריאה למראה (ללא פגם חיצוני, פגיעה במבנה העין או מחלה) אינה מצליחה להגיע לאיכות ראייה תקינה לאחר תיקון אופטי הכולל משקפיים, עדשות מגע וניתוח לייזר להורדת משקפיים. השכיחות באוכלוסיה הכללית עומדת על 4% (שכיחות גבוהה יחסית).

בעין עצלה נבחין במספר ליקוים:

1. חדות ראייה ירודה
2. רגישות לניגודיות נמוכה.
3. כושר מיקוד העין לראייה מקרוב מופחת.
4. קושי בתנועות עיניים.
5. תופעת קושי בפרטים צפופים – ישנו קושי להפריד פרט מסוים מהסביבה שלו בכדי לראות אותו טוב.

התפתחות עין עצלה

זמן קצר ביותר לאחר הלידה העיניים מעבירות מידע אל האזור המוחי שאחראי על הראייה. הודות למידע זה תאי המוח שנמצאים באזור הראיתי מתפתחים ומקבלים תפקיד של עיבוד המידע הראיתי, במידה והעיניים לא יספקו מידע ראייתי איכותי (ראייה חדה) לאורך זמן אותם תאים לא יתפתחו ויתקבל מצב הנקרא עין עצלה.

הסיבות לעין עצלה

ישנם ארבעה גורמים עיקריים לעין עצלה:

1. מרשם גבוה בעין אחת או בשתיהן - זהו הגורם השכיח ביותר לעין עצלה בגלל שאין מעורבות של מצב קוסמטי בולט. כאשר יש צורך במשקפיים רק לעין אחת הילד מתפקד היטב בגלל שעינו השנייה "לוקחת את הפיקוד" ובעין בעלת המרשם תתפתח עין עצלה.
2. פזילה - שתי העיניים לא מורות לכיוון משותף המוח יעדיף להתעלם מהתמונה של העין הפוזלת כדי לא לראות כפול ובעין זאת תתפתח עין עצלה.
3. מניעה - מניעה מוחלטת של ראייה למשל כתוצאה מירוד (קטראקט) או צניחת עפעף מולדת, זהו המצב החמור ביותר מבחינת התקדמות ובו תתפתח עין עצלה במהירות רבה ויש לבצע הליך כירוגי בהקדם האפשרי.
4. על רקע נפשי כתוצאה מהיסטריה – מצב זה נדיר ביותר.

טיפול בעין עצלה

הטיפול הראשוני בעין העצלה מחייב תיקון ליקוי הראייה שגרם לחוסר התפתחות הראייה (על ידי משקפיים, עדשות מגע, תיקון הפזילה, ניתוח ירוד) במידה והתוצאות אינם מספקות יש צורך לשקול מצב בו "נחזק" את העין העצלה. הדבר כרוך בכיסוי או טשטוש הראייה בעין הטובה, כל זאת כדי לשרת את העין העצלה כך שאזורי המוח ששיכים לעין העצלה יחוו גירוי ראיתי איכותי ומרוכז ויתפתחו באופן תקין.

הטיפול ברטייה יעיל מאוד ומהיר ביחס לטיפול ע"י טשטוש (מחצית הזמן) כמו כן אין תופעות קוסמטיות ,סינוור והשפעות כלל גופניות כמו בטשטוש ע"י טיפות, החיסרון העיקרי הוא חוסר שיתוף פעולה של הילד. את הטיפול ברטייה יש להתחיל בהדרגה ומול גירוי ראייה איכותי שהילד מעדיף (צפייה בטלוויזיה או מחשב) ולהדביק רק מסביב לעין - על העור ולא על המשקפיים. יש להקפיד על שעות הסגירה כיוון שככל שהילד צעיר יותר תוצאות הטיפול מוצלחות יותר.