תוכן ענינים
  1. בדיקה אופטומטריסט במטופלים הסובלים מראייה ירודה

בדיקה אופטומטריסט במטופלים הסובלים מראייה ירודה

בדיקה אופטומטריסט במטופלים הסובלים מראייה ירודה

בפני אדם הסובל מליקוי ראיה חמור עומדות אפשרויות טיפול רפואי שונות כגון: טיפול כירורגי, טיפולי לייזר שונים וכו'. לאחר תום הטיפול הרפואי במחלה הגורמת לפגיעה בכושר הראיה, עומדות בפני כבד הראיה אפשרויות שיקום שונות של תפקודי הראיה. ברוב המקרים ניתן, באמצעים אופטיים ואלקטרונים, לאפשר למטופל לתפקד בצורה טובה יותר ביום יום. לאחר שהמטופל הפנים והשלים עם מצבו החדש הוא מגיע לבדיקה אצל אופטומטריסט מומחה בשיקום ראיה ירודה. ייחודה של בדיקה זו מתבטא בכמה מישורים:

  1. משך זמן הבדיקה – בדיקת ראיה ירודה ראשונית עורכת כשעה ומצריכה במרבית המקרים מספר בדיקות המשך.
  2. מרחק הבדיקה – מרחק הבדיקה הראשוני בראיה ירודה נע בין מטר אחד לשלושה מטר, בשונה מבדיקה סטנדרטית הנערכת ממרחק של שישה מטרים.
  3. לוח הבדיקה - משתמשים בלוחות בדיקה מיוחדים שתוכננו במיוחד לפציינטים בעלי ראיה ירודה .
  4. ציוד אופטי מיוחד - משתמשים במערכות אופטיות מיוחדות כגון טלסקופים, מיקרוסקופים, טלמיקרוסקופים, זכוכיות מגדלת ועוד.
  5. ציוד אלקטרוני – מציגים בפני המטופל מערכות הגדלה אלקטרוניות שונות המאפשרות קריאה, כתיבה, עבודה במחשב ועוד.
  6. ציוד עזר - מדגימים בפני המטופל מסך טלוויזיה, מחשב, חומרי דפוס בגדלים שונים, קלפי משחק, תווים וחומרי עזר שונים המאפשרים בדיקה מעשית של האביזרים האופטיים והאלקטרוניים המותאמים בחדר הבדיקה.

הבדיקה עצמה מתחילה בשיחת הכרות עם המטופל, ברור הסיבה שגרמה לפגיעה בכושר הראיה וברור המגבלות התפקודיות הנובעות מכך. לרוב יש למטופל מספר בעיות עיקריות שפתרונן עשוי לשפר באופן ניכר את איכות חייו ויעודד אותו בהמשך התהליך השיקומי. במהלך הבדיקה הראשונה נעשים מאמצים רבים על מנת לפתור בעיות אלה.

לאחר השיחה מודדים את חדות הראיה ממרחקים שונים. על ידי מדידת תישבורת קרני האור בעיני המטופל מנסים להגיע לחדות הראיה הטובה ביותר הניתנת להשגה על ידי שימוש בעדשות אופטלמיות.

לאחר מכן מנסים, על ידי שימוש במכשירים אופטיים ואלקטרונים שונים, למדוד את עוצמת ההגדלה הדרושה על מנת לאפשר למטופל לבצע פעולות חשובות כגון: קריאה, כתיבה, צפייה בטלוויזיה, זיהוי שלטי רחוב, משחק קלפים, נגינה ועוד. תוך התחשבות במרחק העבודה ושדה הראיה הדרוש לביצוע כל משימה מנסים להתאים את האביזר העונה בצורה אידיאלית לצרכי המטופל.

לאחר התאמת האביזר נותנים למטופל להתנסות בו מעשית: בעזרת מכשיר טלוויזיה בודקים האם המטופל מצליח לקרא את התרגום ולזהות בצורה טובה יותר את הדמויות על המסך; על ידי שימוש במסך מחשב ובסיוע תוכנת הגדלה מיוחדת בודקים ומלמדים את המטופל להשתמש במחשב בצורה חדשה על יישומיו השונים: אינטרנט, דואר אלקטרוני, תוכנת אופיס ועוד. כמו כן בודקים את יכולת הקריאה על ידי שימוש בעיתון ובספר. במידה ואחת מדרישות המטופל היא משחק שולחני או קריאת תווים בודקים את השימוש באבזר במרחק הנדרש.

כאשר חלק מבעיות המטופל קשורות לתפקוד מחוץ לבית (בעיות כגון סנוור, זיהוי פנים), יוצאים מחוץ לקליניקה על מנת לבדוק את תפקוד המטופל בתנאים אמיתיים.

לאחר התרשמות מהיכולת של המטופל להפיק תועלת מהשימוש באביזרים השונים ממליצים אל המשך התוכנית השיקומית, בין אם על ידי רכישת אביזר מסוים ובין על ידי תרגול נוסף של מיומנויות שונות בבית.

במידת הצורך נקבעות בדיקות נוספות על מנת למצות את כל אפשרויות השיקום של הפציינט ,הסובל מראיה ירודה .