תוכן ענינים
  1. בדיקת עיניים למה חשוב לעשות בדיקת ראייה ומתי נחוץ?
  2. מה חשוב להיבדק
  3. בדיקת ראייה מי מוסמך לבדוק
  4. בדיקת הראייה
  5. האם יש בדיקות מיוחדות לעדשות מגע
  6. האם ילדים יכולים להשתמש בעדשות מגע?
  7. בדיקות עיניים בילדים
  8. בדיקות לשדה ראייה

בדיקת עיניים: למה חשוב לעשות בדיקת ראייה ומתי נחוץ?

בדיקת עיניים: למה חשוב לעשות בדיקת ראייה ומתי נחוץ?

מה חשוב להיבדק

לעיתים אנחנו חושבים ש "הכל בסדר" אך בפועל נוכל לראות ולקרוא יותר טוב ע"י בדיקה מקצועית של הראייה. האופטומטריסט עורך בדיקות מקיפות ומבחנים כדי לאבחן ליקויים. אבחון כולל בדיקת מערכת הראייה. חשוב להבחין בין חדות ראייה ליכולת תפקודית של מערכת הראייה. האבחון כולל בנוסף לבדיקת חדות ראייה סטנדרטית (כמו במבוגרים) בדיקת בריאות העין, חדות ראייה, שיתוף פעולה דו-עינית, יכולת התמקדות, יכולת התמקדות דינמית, קורדינציה בין עין יד, תנועות עיניים וכו'. לאחר הבדיקות המוטוריות של העין, נבחנת מערכת הראייה של הפציינט לשם קביעת מידת מפותחות. לרוב המטופלים יש חדות ראייה 6/6, אך יכולת אחת או אחרת לקויה.

מומלץ להיבדק אחת לשנה למשקפיים ועדשות מגע או לפי המלצת האופטומטריסט.

בדיקת ראייה מי מוסמך לבדוק

לפי החוק בישראל ,מוסמך לבדוק- רופא עיניים או אופטומטריסט בעלי רישיון חתימה ממשרד הבריאות.
בשנים האחרונות בדיקת הראייה למשרד הרישוי מחויבת לביצוע ע"י מכשיר סטנדרטי בן לאומי (טיטמוס) המאפשר בדיקת חדות ראייה,שדה ראייה, כפילות ראייה וכו' באופן סטנדרטי זהה. הבודק חייב להיות בעל רישיון ממשרד הבריאות

בדיקת הראייה

הבדיקה האופטומטרית מורכבת משני חלקים. החלק הראשון הוא המרכיב האובייקטיבי והחלק השני הוא המרכיב הסובייקטיבי.
החלק האובייקטיבי נעשה על ידי מחשב הנקרא אוטורפרקטומטר. יש להתבונן לתוך התמונה המופיעה במחשב, בדרך כלל תמונת נוף. התמונה לעיתים תראה מטושטשת ולפעמים ברורה . בסוף הבדיקה מקבלים פלט נייר עם תוצאה של מספר משקפיים שהוא בדרך כלל כיוון או בסיס ראשוני בלבד.

בדיקה אובייקטיבית אמינה יותר היא על ידי פנס מיוחד הנקרא רטינוסקופ אשר באמצעותו מאירים את הרשתית וההחזר שמתקבל משם מחושב על ידי האופטומטריסט המיומן בצורה מהירה ומדויקת להפליא .בדרך זו בודקים תינוקות וכן אנשים שקשה לתקשר איתם או קשה להסתמך על תשובותיהם הסובייקטיביות.

החלק השני של הבדיקה הוא החלק הסובייקטיבי מה שמרכיבי המשקפיים מכנים כיותר טוב ככה.. או ככה....בחלק זה מאפשר הבודק לבחור בין אפשרויות שונות של ראייה. בהתחלה קל יותר להבחין בין האפשרויות וככל שמתקרבים למרשם הסופי האפשרויות נעשות דומות וכך ניתן להגיע לדיוק מרבי.

בבדיקה הנבדק מתבקש לזהות אותיות מספרים או תמונות ממרחק סטנדרטי .ככל שהמספרים אותן יכול הנבדק לזהות קטנים יותר, חדות הראיה שלו טובה יותר.
כשאנו אומרים על אדם מסוים שהוא רואה 6/6, אנו מתייחסים לגודל של מספר מסוים שניתן לזהותו ממרחק ששה מטרים על ידי עין בריאה ללא לקוי ראיה כלשהו.
בסוף הבדיקה האופטומטריסט משקלל את כל הנתונים ומחליט על מרשם המשקפיים.

האם יש בדיקות מיוחדות לעדשות מגע

בדיקת התאמה לעדשות מגע חייבת לכלול בתוכה :חדות ראייה, בדיקת מבנה העין ובריאותה ע"י סליט למפ וכן רצוי לבצע צילום טופוגרפיה של הקרנית המאפשר אבחון מדויק של מבנה הקרנית ובכך לאפשר התאמה מדויקת ביותר

בנוסף חשוב לאבחן את כמות ואיכות הדמעות וכן לזהות רגישויות במבנה העפעפיים על מנת לאפשר להתאים את סוג העדשה הספציפי המתאים לכל עין בדיוק,במידה והיא יבשה\רגישה וכו'.
ביצוע מעקב לאחר התאמה וכן לאורך זמן חשוב ביותר,אין להשתמש בעדשות מגע מעבר לזמן החיים המוקצב שלהם

האם ילדים יכולים להשתמש בעדשות מגע?

הבעיה העיקרית בקרב ילדים היא השמירה על ההיגיינה. אם ידוע או צפוי שהילד לא יקפיד על ניקוי העדשות ועל שטיפת ידיים לפני שימוש, עדיף למנוע ממנו בכלל להרכיב עדשות מגע, ובכך להימנע מהתפתחות סיבוכים הנובעים מזיהום. הסיבוכים האפשריים בגלל חוסר היגיינה הם דלקות עיניים, קרניות בצקתיות וזיהומים בקרנית ובעפעפיים. סכנות גדולות יותר שעלולות להתפתח הן שריטה על הקרנית והפרשת יתר של חלבון, הגורם לאי־נוחות ולטשטוש.

בדיקות עיניים בילדים

יש לבדוק ילדים בגיל חצי שנה, שלוש ושש שנים. הבדיקה יכולה להתבצע או ע"י רופא עיניים הכוללת הרחבת אישונים ע"י טיפות או בבדיקה הנקראת ראיית הנולד.
לפי חוק האופטומטריה אופטומטריסט אינו ראשי לטפטף טיפות לעין ולכן האופטומטריסטים אינם נוהגים לבדוק ילדים מתחת לגילאי 6.

בדיקות לשדה ראייה

שדה הראייה כולל את כל מה שאני רואים במבט ישר. כשאנו מביטים באדם הנמצא מולנו, אנו רואים את תווי פניו באופן ברור מאוד. ברקע אנו רואים גם את חולצתו ואת ידיו, ובצורה מעורפלת יותר גם נוף רחב יותר מסביב. גודל שדה הראייה נמדד במעלות. שדה ראייה תקין הוא בין °140 - 150°. אם שדה הראיה יורד ל- °10 ופחות, האדם נחשב עיוור.

בכל טופס למשרד התחבורה נדרשת בדיקת שדה ראיה. בדיקת שדה-ראיה ממוחשבת מתבצעת כאשר המטופל יושב ומניח את ראשו על משענת סנטר מול המכשיר, ומתבקש להסתכל ישר על אור קטן וקבוע, מבלי להזיז מבט. עין אחת כמובן מכוסה, בעוד שהעין השנייה הינה העין הנבדקת. בזמן שהנבדק מסתכל קדימה על האור הקבוע, נדלק כל פעם אור בודד בכוונים ובמקומות שונים, והנבדק מתבקש ללחוץ על כפתור בכל פעם שהוא מבחין באור. במהלך הבדיקה מוקרן האור בכל נקודה בעוצמות שונות, תחילה בעוצמה גבוהה ואחר כך בעוצמה הולכת ופוחתת, עד שלא ניתן לראותו כלל.